[VIDEO] Raih 10A Dalam Peperiksaan & Dapat Tawaran Jadi Pengawas, Dr Sheikh Muszaphar Gembira Lihat Kejayaan Anak-Anak

![|650x333](upload://sjXBWXujMCGS4SXAf6IFomZ1CbZ.jpeg)

Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor berkongsi sebuah video momen gembira apabila anak gadisnya, Bella dan Tasha berjaya meraih 10A dalam peperiksaan dan menjadi pengawas di sekolah.

Pelajar cemerlang tahun 2 dan 4

![|650x694](upload://odszxL8lE3aZwKiWxwdYpzLI9bk.png)

Menerusi video 0:58 saat itu, Bella dan Tasha kelihatan sangat gembira apabila menerima keputusan 10A. Bukan itu sahaja, Bella turut mendapat surat tawaran sebagai pengawas di sekolah. Ternyata, impian Bella untuk menjadi seorang pengawas berhasil. Menerusi video tersebut juga, Dr Sheikh Muszaphar kelihatan tersenyum dan memeluk anak-anaknya. Sebagai bapa, Sheikh Muszaphar memberi pesanan kepada anak-anaknya agar belajar kerana Allah untuk berjaya di dunia dan akhirat. Tambah beliau lagi, Bella dan Tasha berjaya mengekalkan prestasi mereka sebagai pelajar cemerlang setiap tahun.

Bella sentiasa cemerlang dalam semua perkara yang diceburinya. Sama ada sukan atau pelajaran. Dia telah menjadi No 1 sejak tahun 1 dan telah berada dalam keadaan yang lengkap sejak itu. Rahsia dia? Dia memberi perhatian dalam kelas. Tasha pula mengikut jejaknya cuba bersaing dengan Bella dan membuktikan sesuatu. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Syukur sangat!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sheikh Muszaphar Shukor (@drsheikhmuszaphar)

Anak sulung memainkan peranan yang besar dalam keluarga. Mereka perlu memimpin melalui teladan dengan harapan adik-beradik yang lain akan memandang tinggi kepada mereka. Mereka perlu rajin. Mereka perlu bersabar. Mereka perlu bertanggungjawab. Mereka perlu mengambil berat. Mereka perlu mengalah pada setiap masa. Ibu bapa biasanya mempunyai harapan yang tinggi terhadap mereka dan ia boleh menjadi sangat tertekan berharap adik-beradik yang lain akan mengikutinya. Tidak mudah untuk menjadi yang sulung. Saya gembira saya nombor 3. Selalunya No 2 adalah yang nakal. Anak tengah lebih banyak relaks. Bongsu selalu manja.

Di posting tersebut juga, Dr Sheikh Muszaphar sempat berkongsi karakter anak-anak. Ujar Dr Sheikh Muszaphar, anak sulung perlu memainkan peranan yang penting dalam keluarga. Ini kerana, mereka merupakan contoh kepada adik-adik. Kebanyakan anak sulung memiliki sifat bertanggungjawab, ambil berat dan sentiasa mengalah. Mereka mahu jadi yang terbaik dan merealisasikan hasrat seorang ayah dan ibu.

Sumber: Dr Sheikh Muszaphar


This is a companion discussion topic for the original entry at https://ohbulan.com/video-raih-10a-dalam-peperiksaan-dapat-tawaran-jadi-pengawas-dr-sheikh-muszaphar-gembira-lihat-kejayaan-anak-anak