Terpaksa Ponteng Sekolah Sebab Nak Jual Cendawan, Kisah Kanak-Kanak Darjah 6 Ini Undang Sebak

Perkongsian seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Rosmalina Roslan, menceritakan kisah seorang kanak-kanak berusia 12 tahun yang membantu ayahnya menjual cendawan demi kelangsungan hidup mengundang sebak wargamaya.

Artikel Berkaitan: Anak Baru Meninggal 3 Bulan Lepas, Rumah Pula Terbakar…

Artikel Berkaitan: ‘Nak Jual Phone Sebab Dah Tak Ada Duit Nak Makan’

Artikel Berkaitan: ‘Biarlah Hidup Pakcik Susah, Jangan Ganggu Anak’

Berjalan rumah ke rumah..

Ujar wanita ini, kanak-kanak tersebut datang ke rumahnya bagi menjual cendawan tiram dan dia pada mulanya akui tidak terdetik untuk membeli barangan tersebut. Bagaimanapun, kanak-kanak ini seolah-olah tidak berputus asa dan memberikan salam dengan harapan cendawan yang dibawanya akan dibeli.

Saya buka pagar dan tengok air muka, Ya Allah. Kesiannya tanya dah makan belum, katanya belum. Saya tanya nak makan tak? Dia kata nak, saya pelawa masuk dan ajak makan kuetiau goreng (masak untuk sarapan pagi tadi). Alhamdulillah habis.

Saya sempat tanya dia masa makan. Tinggal mana? Ayah dan mak ada tak? Ayah kerja apa? Sekolah ke tak?

Susulan daripada soalan yang diajukan, kanak-kanak ini menceritakan dia tinggal di Cahaya Baru, Johor dan bapanya bekerja di Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA). Dia yang masih bersekolah darjah 6 memberitahu terpaksa ponteng sekolah demi mencari rezeki.

Mak masih ada

Foto: Rosmalina Roslan

Apabila ditanya tentang ibu, kanak-kanak ini memberitahu ibunya menetap di Pahang dan hanya akan balik seminggu sekali.

Adik-adik pun ada lagi, seorang darjah 5 jual cendawan juga tapi kawasan lain. Dia sekolah lagi, darjah 6 tapi katanya. Allahuakbar umur lebih kurang anak saya je ni, tapi dah berkorban tolong keluarga.

Mungkin Allah sedang menguji keluarga ini, tapi dalam tak sedar Allah sedang menguji saya juga. Kadang Allah nak uji kita melalui orang lain.

Dalam pada itu, wanita ini turut mendoakan supaya kanak-kanak ini terus dimurahkan rezeki dan meminta orang ramai untuk membeli cendawan yang dijual.

Sumber: Rosmalina Roslan


This is a companion discussion topic for the original entry at https://ohbulan.com/terpaksa-ponteng-sekolah-sebab-nak-jual-cendawan-kisah-kanak-kanak-darjah-6-ini-undang-sebak