Luar Jangkaan! Hampir 70,000 Hadir Ke Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia

![|785x415](upload://qeKi1PsDW8CK1mKfviwDRYlCIEK.jpeg)

Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) yang berlangsung selama empat hari bermula Khamis lepas mencatatkan jumlah pengunjung di luar jangkaan dengan lebih 70,000 pengunjung hadir!

Program kali pertama seumpama ini dilihat berjaya menarik perhatian masyarakat kerana pelbagai perkhidmatan secara langsung ditawarkan, selain peluang menarik disediakan oleh agensi kerajaan yang terbabit.

Pengarah Eksekutif Unit Penyampaian Kemakmuran Bersama (SEPADU), Wan Azilawati Wan Mahmood, berkata letusan kehadiran pengunjung ke program AKM membuktikan rakyat sentiasa menantikan aktiviti seumpama ini dan menyokong usaha yang dilaksanakan.

Program Job Fair antara yang diserbu ramai

![|960x662](upload://wjYwf0qqesmt56DxDd4tf2Fzzeg.jpeg)

Antara booth lain yang diserbu oleh pengunjung ialah Program Job Fair yang menawarkan kira-kira 10,000 peluang pekerjaan secara terus kepada yang terpilih.

Selain itu, Jom Masuk IPT juga menjadi antara tarikan kerana daripada situ ramai pelajar yang ingin melanjutkan pengajian juga memperoleh pelbagai maklumat terkini.

Program AKM yang diadakan ini sebagai tanda genap tempoh 100 hari pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang merujuk gaya kepemimpinan beliau itu dengan slogan Keluarga Malaysia.

Dapat sambutan yang mengalakkan, SEPADU dijangka akan menjelajah ke negeri lain

![|960x620](upload://xRSqeY958T9vdRHw7FYNxplatDA.jpeg)

Kredit Foto: Facebook SEPADU

Melihat sambutan memberangsangkan ini, SEPADU dijangka akan melaksanakannya dalam siri jelajah ke negeri lain bagi memberi peluang kepada penduduk di luar ibu kota pula.

“Selain mendekati semua agensi kerajaan berkaitan, orang ramai sekali gus boleh menghayati dan menyelami aspirasi dan ilham yang dicetuskan Perdana Menteri menerusi AKM ini.

“Tiga teras yang ditekankan, iaitu keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran, itu akhirnya dapat dihayati oleh setiap orang,” katanya.

Selain kunjungan secara fizikal, orang ramai juga boleh ke laman sesawang Keluarga Malaysia dan SEPADU untuk melihat pelbagai maklumat yang dikongsikan.

MOTAC berjaya mencapai sasaran tiga KPI yang ditetapkan sepanjang tempoh 100 hari pentadbiran Perdana Menteri

![|960x640](upload://1AN30NsCSvN8HIk2C2sBGUn9NHd.jpeg)

Kredit Foto: Facebook MOTAC

Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), Datuk Wira Dr Noor Zari Hamat, berkata pembukaan rentas negeri dengan prosedur operasi standard (SOP) berjaya dicapai dan pemberian rebat untuk menggalakkan pelancongan turut mendapat sambutan memberangsangkan.

“Ketika ini kita masih aktif walaupun sasaran berjaya dicapai dalam mempromosikan pembangunan industri kraf negara demi memperkasakan sosioekonomi rakyat.

“Sepanjang tempoh 100 hari lalu, MOTAC menerusi platform MyCraftShoppe (MCS) berjaya menarik penyertaan kira-kira 160 usahawan kraf berbanding 100 usahawan disasarkan untuk terbabit dalam platform ini.

Saya yakin dalam tempoh terdekat, 6,257 usahawan kraf yang ada akan menyertai platform MCS ini dengan hampir 11,700 tenaga kerja yang ada.

“MOTAC akan memberi latihan dan bimbingan supaya matlamat KPI ini tercapai,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, MOTAC berpuas hati dengan pencapaian 100 hari AKM ini dan kementerian akan sentiasa berkongsi berkenaan perkhidmatan sedia ada dan memberi tawaran hebat untuk menggalakkan pelancongan.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://ohbulan.com/luar-jangkaan-hampir-70000-hadir-ke-program-100-hari-aspirasi-keluarga-malaysia