Lelaki Keluar Jogging Ketika Positif Covid-19

![|650x412](upload://mRtYxoheHcV70PD3uQvBKEBUQgQ.jpeg)

Perkongsian video seorang lelaki di laman TikTok menceritakan pengalamannya kembali negatif Covid-19 selepas membuat larian sejauh 10 kilometer menarik perhatian netizen.

Negatif dengan hanya berlari?

Tips untuk yang positive, gi lari 10km mesti akan jadi negative! pic.twitter.com/LyvFPmRB7D

— Pedoq, what is this behavior?! (@pedoqpop) March 13, 2022

Menerusi video pendek tersebut pemilik video ini didakwa positif Covid-19 pada 2 Mac yang lalu selepas melakukan pemeriksaan menerusi ujian kit pantas (RTK).

Petang kelmarin positif.

Susulan tidak dapat tidur, lelaki ini mengambil keputusan untuk jogging dan dia menjelaskan sama sekali tidak mengalami kesan pada staminanya walaupun disahkan positif Covid-19.

Semalam tak boleh tidur. Habis badan berpeluh, peluh busuk gila gila. Bau dia macam peluh tosik orang yang tak pernah buat apa-apa tetapi berpeluh.

Saya positif tetapi saya jalankan aktiviti sukan di kawasan yang sunyi.

Bagaimanapun di hujung video tersebut lelaki ini berkongsi dia sekali lagi melakukan ujian RTK dan mendapati keputusannya adalah negatif.

Menerusi ruangan balas, rata-rata netizen mengecam tindakan lelaki ini berikutan berada di luar ketika positif Covid-19 yang secara tidak langsung boleh menjangkiti orang lain.

Cuba periksa sebab rasa sihat badan

Respon pakar

![|650x270](upload://A9254Q34zJuEQNHcmklBilgmkNr.png)

Susulan daripada itu, Dr Khairul Hafidz menerusi satu ciapan di Twitter menjelaskan berlari sejauh 10 kilometer sama sekali tidak akan menyebabkan pesakit Covid-19 negatif dengan kadar segera.

Sumber: Twitter & Dr Khairul Hafidz


This is a companion discussion topic for the original entry at
https://ohbulan.com/lelaki-keluar-jogging-ketika-positif-covid-19