Demi Tampung Keluarga, Bapa Di Pakistan Terpaksa Jual Anak RM9 Ribu – ‘Sebelum Ini Dia Dah Jual Seorang’

![|650x391](upload://zyQVw5qlL3ATIL6DyWqxnK2Nuq3.png)

Seorang bapa di Afghanistan didakwa terpaksa menjual anak perempuannya yang berusia sembilan tahun, Parwana Malik kepada seorang lelaki dengan harga $2,200 (RM9144.30) demi membeli makanan untuk isteri serta anak-anaknya yang lain.

Terpaksa jual anak-anak untuk beli makanan

![|650x446](upload://wqjDufDWuAqym3q5Eu2h57MrNw8.png)

Sekadar gambar hiasan

Keluarga berkenaan sudah tinggal di wilayah barat laut Afghanistan sejak bertahun-tahun dan mereka bergelut dengan masalah kewangan untuk mebeli keperluan asas seperti makanan.

Dalam pada itu, mereka juga dikatakan hanya memperolehi beberapa dolar sehari. Beberapa bulan yang lalu, ibu bapa Parwana telah menjual kakaknya berusia 12 tahun demi menampung kehidupan harian mereka.

Kemudiannya, keluarganya terpaksa menjual anak yang lain demi membeli makanan mereka sekeluarga. Ibu bapa Parwana  telah menjual anaknya itu kepada seorang lelaki berusia 55 tahun dengan harga $2,200 (RM9144.30).

Bapa kepada Parwana bersama isterinya telah cuba untuk meminjam wang daripada saudara-mara mereka serta terpaksa mengemis di jalanan, namun wang mereka masih tidak mencukupi.

Kami ada lapan ahli keluarga. Saya terpaksa jual anak saya untuk memastikan ahli keluarga yang lain dapat teruskan hidup mereka.

Wanita terpaksa jual anak berusia 3 tahun

![|650x497](upload://kv839x3RV5R2IlqFYkYmKfV787g.png)

Sekadar gambar hiasan

Bukan itu sahaja, pada bulan lalu seorang wanita dikenali sebagai Saleha mengaku turut menjual anak perempuannya berusa tiga tahun dengan harga $550 (RM2284.70) kerana tidak cukup wang untuk menyara hidupnya.

Menerusi ujuran agensi pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Afghanistan kini sedang menuju ke arah ‘kemiskinan sejagat’ selepas negara berkenaan diambil alih oleh Taliban.

Menurut Kanni Wignaraja, Pengarah Asia-Pasifik UNDP, kadar kemiskinan di Afghanistan akan berada pada tahap 97 atau 98 peratus dalam tempoh setahun.

Sumber : Insider


This is a companion discussion topic for the original entry at https://ohbulan.com/demi-tampung-keluarga-bapa-di-pakistan-terpaksa-jual-anak-rm9-ribu-sebelum-ini-dia-dah-jual-seorang