204 Artifak Dibawa Dari KL Ke Jepun, Saksikan Episod Istimewa Majalah 3, Kapsul Masa: Misi Ke Tokyo

![|650x416](upload://gf6ssyro2pYpX1SxLntTKkEiRSO.jpeg)

Eksklusif buat penonton TV3, Majalah 3 Istimewa: Kapsul Masa : Misi Ke Tokyo dengan kerjasama Muzium Kesenian Islam Malaysia (MKIM) akan disiarkan untuk 2 episod pada 14 dan 15 Februari 2022, pukul 9.00 malam untuk merungkai misi pengembaraan 204 artifak dari Kuala Lumpur ke Tokyo.

Usaha sama antara Muzium Kesenian Islam Malaysia dan Tokyo National Museum telah membuahkan hasil apabila kesemua artifak ini dipinjamkan untuk tempoh lapan bulan kepada Tokyo National Museum yang bertujuan membuka lembaran sejarah ketamadunan Islam di negara matahari terbit itu.

Merungkai penyediaan teknikal

![|650x365](upload://vtHEbHw49bXswyiYGtkWEt2I19v.jpeg)

Majalah 3 Istimewa: ‘Kapsul Masa : Misi Ke Tokyo Bahagian 1 akan merungkai penyediaan teknikal di sebalik tabir; restorasi, preservasi dan konservasi yang diteliti oleh lima konservator dengan pengalaman khusus dalam bidang seramik, manuskrip, tekstil, logam serta lukisan. Jika hasil konservasi ini berjaya, pameran di Tokyo akan mencatat koleksi lengkap sejarah serta budaya dunia Islam.

Muzium Kesenian Islam Malaysia (MKIM) telah dibuka pada Disember tahun 1998 dan menyimpan artifak berasal dari dunia Islam di Semenanjung Iberia sehingga Asia Tenggara. MKIM adalah muzium kesenian Islam yang pertama dan terbesar di rantau Asia Tenggara. Makmal mereka juga adalah yang terbaik untuk proses konservasi. Cabaran kali ini berbeza kerana ia melibatkan 204 artifak daripada 60 sebelumnya.

Cabaran besar

![|650x365](upload://59t3ekfH6WF7jpq3bmRGJpGzJEu.jpeg)

Majalah 3 Istimewa : Kapsul Masa : Misi Ke Tokyo Bahagian 2 pula fokus pada fasa seterusnya apabila setiap 204 artifak yang lengkap menjalani proses konservasi, dirapikan dalam peti khas untuk diterbangkan dalam tempoh tiga minggu. Namun, pengembaraan ini terpaksa dilakukan tanpa penyeliaan dan pengendalian oleh pasukan MKIM sendiri kerana berhadapan dengan isu pandemik Covid-19.

Isu pandemik Covid-19 antara cabaran terbesar dalam misi ini. Pertama kali dalam sejarah MKIM, dua ‘installer’ (pemasang) tidak dapat meneruskan perjalanan bersama artifak kendalian mereka lantaran kes Covid-19 mencatat angka paling tinggi di Malaysia dan Jepun.

Ikuti perkongsian personaliti dua konservator dan seorang kurator diselami melalui penceritaan ilmu yang mendorong minat mereka dalam bidang konservasi artifak serta keunikan sejarah. Mengenali karakter pengendali artifak bermaksud membawa penonton lebih dekat dengan keistimewaan khazanah berharga milik dunia Islam dan kepentingan artifak-artifak ini dilindungi dan dikendalikan sebaiknya apabila tiba di sana.

Jangan ketinggalan untuk menyaksikan kedua-dua episod Majalah 3 Istimewa: Kapsul Masa : Misi ke Tokyo, kolaborasi antara TV3, Muzium Kesenian Islam Malaysia dan Tokyo National Museum pada 14 dan 15 Februari 2022, pukul 9.00 malam di TV3.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://ohbulan.com/204-artifak-dibawa-dari-kl-ke-jepun-saksikan-episod-istimewa-majalah-3-kapsul-masa-misi-ke-tokyo